onsdag, september 13, 2006

Att säga vad man vill

Demokrati.
Yttrandefrihet.
Öppen debatt.

Så här några dagar före valet är det ord som borde höras oftare, men istället matas vi med "nyheter" om skandaler(?) och oärliga politiker. Och så naturligtvis oenighet om siffror.
Så därför tänkte jag fundera lite kring de fyra "bortglömda" begreppen.

Yttrandefrihet och en öppen debatt är en förutsättning för demokrati. Det innebär att vi även måste acceptera åsikter som vi inte gillar, till och med åsikten att demokratin och yttrandefriheten ska inskränkas. De åsikterna ska fram i ljuset så att vi kan ta en öppen och tydlig debatt för att visa hur fel de har. (Som trollet som spricker i solen.) Om vi inte drar fram de åsikterna i ljuset och visar hur fel de är så kommer de att spridas som en lömskt smygande sjukdom.
Men så länge vi slåss om skatteskalor och siffror så får de sjuka åsikterna en chans att ostört sprida sig. Och en vacker dag är det för sent.....

Ta debatten på arbetsplatser, på bussar, på torg, på nätet - ja, överallt där människor samlas. Visa att främlingsfientligheten, antidemokratin och intoleransen är fel. Visa att deras argument är falska och förvrängda. Peka på de farliga konsekvenserna av deras resonemang. Säg ifrån att det inte är den världen vi vill leva i!

Inga kommentarer: