lördag, januari 01, 2011

När minoriteten måste tänka om

I den utmärkta amerikanska tidskrften Advocate skriver Jonathan Rauch en mycket intressant artikel om hur kampen för HBT-rättigheter måste förändras när stödet och acceptansen ökar. Den är i högsta grad relevant även för svenska förhållanden.
Jonathan Rauch: The Majority Report

Kontentan av artikeln är att när en minoritet får ökat gehör så måste den skifta synsätt och medel i sitt fortsatta arbete för lika rättigheter. Det går inte att brännmärka alla som är emot eller som har en tveksam inställning. Man måste ge ett utrymme för de som är emot, annars uppfattas den förtryckte som förtryckare. Det är att spela motståndarna i händerna genom att ge dem möjligheten att utmåla sig själva som offer.
Minoritetsgruppen kan säkert tycka att det är fullt legitimt att "klämma till" motståndarna när man får större inflytande och gehör. Men är det verkligen konstruktivt? Det är ju lika rättigheter som är målet, inte hämnd.

Kampen för lika rättigheter för HBT-personer kan inte längre föras med förbud och uteslutningar av oliktänkande. Istället måste arbetet nu handla om en långsiktig påverkan av människors synsätt. Ett arbete som kanske inte ger lika braskande rubriker, men som är enda vägen i ett öppet och demokratiskt samhälle.

Inga kommentarer: