onsdag, mars 15, 2023

Fullt (ös) på scenen

Konserthuset (Stockholm) 2023-03-15

Kungliga Filharmonikerna
Dirigent: Jukka-Pekka Saraste

Mahler: Symfoni nr 1 i D-Dur "Titan"


Det här är en symfoni som kräver full besättning - och lite till. Det är inte varje dag man får fyra flöjter och fyra oboer. För att inte tala om sju horn, fem trumpeter och fyra tromboner.
Så det finns alla möjligheter att ösa på för fullt. Men symfonin rymmer också delikat finlir.

När jag hör den här symfonin så påminns jag om att Gustav Mahler skrivit mycket av sin musik i lantlig miljö, utanför trånga städer. Direkt i första satsen landar jag i en skog med sus av träd och fågelsång. Mahler bekräftar själv platsen när han inkorporerar sin sång "Ging heut' Morgen über's Feld". Och så hör man några trumpeter utanför scenen som spelar vad som skulle kunna vara jaktsignaler.

Men symfonin stannar inte i skogen. Vi möter senare miljön på ett café i en liten stad där ett karnevalståg passerar förbi med klezmermusik, vi tar del av en lantlig ländler och en begravningsprocession. 

Som gammal kontrabasist är naturligtvis tredje satsens inledande solo ("Broder Jakob") en extra trevlig krydda. Men här förvånade dirigent och orkester med att det spelades unisono av hela kontrabasstämman. Tyvärr förtog det lite av effekten.

Den fjärde satsen är det som gör skäl för symfonins tillnamn - Titan. Satsen är full av expansion och kraft. De lyriska passagerna som kort interfolierar förstärker bara effekten. När hornen ställer sig upp på slutet och vänder klockstyckena ut mot publiken är effekten total.

Hur förvaltade Filharmonikerna och Jukka-Pekka Saraste den här mångskiftande och krävande symfonin?
Det står utan tvivel att orkestern har både kraften och finliret i sina händer. 
Det var briljanta soloinsatser av samtliga blåsare. Stråket spelade tätt och sammanhållet. (OK, det var ett par ställen i första satsen där det drog åt lite olika håll, men det var försumbart.)
I de kraftfulla partierna ökade orkestern trycket, utan att tappa precision och utan att klangen blev grov. 
Sarastes tolkning lutade åt det kontrollerade och välformulerade. Det fanns aldrig någon risk att det skulle koka över. På sätt och vis är det synd. Jag anser att Mahlers musik behöver balansera farligt nära "sammanbrottet" för att komma till sin fulla rätt. Just det saknade jag i den här "eleganta" tolkningen. 
Men i den sista satsens avslutning så tar ändå musiken över och trotsar kontrollen. Så jag gick ut med ett leende på läpparna - och med ny energi!





torsdag, mars 09, 2023

Tu sei Floria!

Kungliga Operan (Stockholm) 2023-03-09

Puccini: Tosca

Dirigent: John Fiore
Kungliga Hovkapellet
Kungliga Operans kör

Regi: Knut Hendriksen
Scenografi: Björn Brusewitz
Kostym: Ann-Mari Anttila
Ljus: Hans-Åke Sjöquist

Floria Tosca: Malin Byström
Mario Cavaradossi: Daniel Johansson
Baron Scarpia: John Lundgren
Cesare Angelotti: Kristian Flor
Sakristanen: Markus Schwartz
Spoletta: Niklas Björling Rygert
Sciarrone: John Erik Eleby
En fångvaktare: Alar Pintsaar
En herdegosse: Elis Arrias Röing



Jag har sett den här produktionen en gång tidigare - för många år sedan. Den här gången ville jag se den av två skäl: Malin Byström och John Lundgren. Och de gjorde mig inte besviken!
Dock levde inte kvällen som helhet upp till mina förhoppningar. Den främsta orsaken var det svala orkesterspelet. Det saknade sug och drama - det brände aldrig till på riktigt. Det var som att dirigenten läste Mozart istället för Puccini. 
Dock måste jag ge orkestern eloge för den absolut andlöst vackra insatsen i Cavaradossis aria "E Lucevan le stelle" i sista akten. Enbart klarinettens inledning var värt hela kvällen!

Daniel Johansson är helt ok som Cavaradossi, men rösten är några nummer för liten och saknar italiensk glöd. Han skulle också tjäna på lite mer personregi.

John Lundgren är en otäck Scarpia - och det är bra! Dock saknar jag det mjuka legatot som skulle kunna göra honom absolut livsfarlig i sin dubbelhet. Nu blir han en aningen för endimensionell bov. Dessutom hörde jag något hos honom som jag inte hört förut - en ovana att glida in på tonerna underifrån. Jag vet att han har förmågan att vara exakt så jag undrar om det var ett manér eller ett medvetet val för att få Scarpia att verka extra obehaglig?

Malin Byström ÄR Floria Tosca! Hela hennes närvaro är i rollen - såväl fysiskt som i rösten. Rösten är en glödande ström av lava. Höjden är precis och vibrerande. De låga lägena är fulltoniga och färgrika. Om jag skulle önska mig något så är det kanske lite mer lyrik i "Vissi d'arte"....

Alla övriga roller sjungs lyxigt bra. 

Scenbilden är vacker, dock blir det lite tångt på scenen i första akten vilket gör intrycket rörigt.
Kostymer och ljus gör detta till en klassiskt vacker uppsättning som väl försvarar sitt långa liv på Kungliga Operan.