måndag, maj 26, 2008

En sak i taget

Har vi inte alla råkat ut för situationen där det känns som det är tusen saker som ska göras? Allt känns lika viktigt och lika bråttom. Innan man är färdig med den ena tanken så knuffas den bort av nästa som pockar på uppmärksamhet. Till slut blir det ett enda snurrande virrvarr som bara går fortare och fortare.
Och man får ingenting gjort!

Det är bara att inse att man faktiskt inte kan göra mer än en sak åt gången, i alla fall inte om det ska bli någon ordning med det. Så då får man sortera upp allt som snurrar i skallen och helt enkelt bestämma vad man tar först.
Så vad är regeln för prioritering? Det som måste göras för att undvika stora negativa konsekvenser måste man beta av först. Sedan kan man ta itu med det som har störst positiva konsekvenser. Och sedan kan man prioritera efter det som är mest trivsamt att göra. Men om man börjar med det som är mest trivsamt kan det lätt sluta med att de negativa konsekvenserna av det man inte gjorde slår en i skallen. Inte bra.

OK, det är inte så dumt att mellan allt viktigt lägga in något litet moment av ren njutning. Det behövs om man ska orka....

Inga kommentarer: