onsdag, november 10, 2010

Aftonbladet och Expressen - tidningar utan etisk kompass

Jag noterar att både Expressen och Aftonbladet har valt att publicera namn och bild på en man som är häktad på sannolika skäl, misstänkt för mord och mordförsök. Det gäller alltså den s.k. Malmöskytten.
Inte nog med att man publicerar namn och bild, man skriver också i linje med att han är skyldig.

Detta är fullständigt totalt hårresande oacceptabelt! I ett rättssamhälle är man oskyldig till att motsatsen är bevisad. Och detta är ett fall där förundersökningen inte är slutförd och rättegång inte inletts.
Jag förväntar mig att både Expressen och Aftonbladet får någon form av mycket kännbar reaktion från rättssystemet. Allt annat skulle vara ytterst anmärkningsvärt.

Inte nog med att de här blaskorna har trampat över när det gäller reglerna för ett rättssamhälle, de har också försvårat polisens och domstolens arbete. Vittnesutsagor får ett mindre värde efter att bilden publicerats.

Tidningarnas försvar i sti med att det skulle vara "i allmänhetens intresse" är urusla. De enda intressen de tillfredsställer är hyenornas och de egna aktieägarnas. Alla andra ursäkter är och förblir patetiska.

Inga kommentarer: