onsdag, september 14, 2011

SD gör bort sig - igen

SD går nu ut och säger att gudstjänsten i Storkyrkan i samband med riksdagens öppnande är "politiserad" för att även en muslimsk imam och en judisk rabbi medverkar.

Detta blir ju för dumt! Inser inte SD att det är de själva som politiserar gudstjänsten genom att göra den till ett tillhygge i sin politik?
Sverige är ett land med många religioner - det är väl alldeles självklart att riksdagen som representerar oss alla som bor i Sverige vartannat år ska kunna ha en interreligiös "gudstjänst" vid öppnandet? (Vartannat år är det en kristen ekumenisk gudstjänst.)

Sverige har inte längre än statskyrka. I Sverige råder religionsfrihet.


SvD: Imam i Storkyrkan upprör

4 kommentarer:

Stefan sa...

Kan du utveckla det "interreligiösa" i att ha tre primitiva monoteistiska ökenreligioner representerade? Kan man få hoppas på en kvinnlig eller homosexuell imam förresten? Varför skickas riksdagsmän på "gudstjänst" i ett "sekulariserat" land förresten? Om Sverige var ett sekulärt land skulle vi ha icke-religiösa tillställningar och inte "interreligiösa" med ökenbarbarisk övervikt...

Anonym sa...

SD reagerar på en redan politiserad gudstjänst. Det finns ingen anledning att bjuda in en iman och en rabbi till en kristen gudstjänst. Dhimmimentalitet.

P-A Jonsson sa...

Stefan,

"Interreligiöst" är att ha en öppen dialog mellan olika religioner. Detta är vad det här tillfället handlar om. De här religionerna är inte mer primitiva än någon annan religion eller livsåskådning.
Och var de har sitt ursprung säger endast att deras ursprungsområden var civiliserade långt innan t ex nordeuropa var det.

Vad är det som är så farligt att våra riksdagsmän en gång om året får möjlighet att möta olika religiösa infallsvinklar?

P-A Jonsson sa...

Anonym,

Vad är det som är politiserat med en interreligiös dialog? Vad är det som är politiserat i att en sådan här gudstjänst representerar fler än bara kristna svenskar?
Vartannat år är det en kristen ekumenisk gudstjänst, vartannat år är det en kristen gudstjänst med interreligiös representation.

En fråga om ett Sverige för alla svenskar och en respekt för att vi inte är stöpta i samma form.