lördag, november 07, 2009

Göran Skytte och bokstavstro

Helt otroligt okunnigt av Göran Skytte, en person som förväntas ha ett hyfsat mått av intelligens. Han verkar inte ha fattat vad Bibeln är? (Du når hans debattinlägg via rubriken i det här blogginlägget.)

Bibeln kan inte läsas ord för ord, det blir totalt orimligt. Bibeln innehåller rena motsägelser av tämligen grundläggande fakta, alltså blir en bokstavstrogen läsning omöjlig. (Jämför t ex de olika evangeliernas skildring av samma händelser.)
Det blir också orimligt att läsa Bibeln ord för ord eftersom vi då skulle behöva leva efter regler som inte har någon som helst relevans i dagens samhälle, t ex regler om klädsel.

Man måste också förstå att ord i Bibeln förvanskats genom olika översättningar, både när NT:s författare återger GT och när senare tiders översättare missförstått ordens ursprungliga betydelse.

Bibeln är Guds ord i betydelsen Guds budskap. Man måste se budskapet bakom alla ord. Orden är bara olika människors bild av Gud. För att komma djupare måste vi förstå när, var och varför Bibelns olika böcker skrevs.

En levande kristen tro kräver en levande tolkning av Bibeln, en läsning som är relevant för de människor som lever här och nu.


En annan liten fundering - tänk på hur många gånger i NT det varnas för de bokstavstroende som klamrar sig fast vid detaljerna och glömmer människorna.


http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/kolumn-goran-skytte-jag-stannar-tills-de-kastar-ut-mig_3764083.svd


Inga kommentarer: