Nu i dagarna är det återigen aktuellt med ehec-fall i Sverige, denna gång med ursprung i gurkor från Spanien.
Det är hög tid att vi bestämmer oss för om mat ska vara livsmedel eller dödsmedel.
I en alltmer industrialiserad livsmedelsproduktion har vi tappat kontrollen över vad olika tillsatser och processer ger för risker. Vi är beredda att offra vår egen säkerhet för att öka produktiviteten och kostnadseffektiviteten ytterligare några procent. Det är inte omsorgen om vår hälsa och jordens resurser som styr storföretagen inom livsmedelssektorn.
Vi som konsumenter måste vara beredda att betrakta mat som vi betraktar andra varor, dvs att kvalitet och säkerhet måste få kosta. Köper småbarnsföräldrar en billig bilbarnstol med sämre skydd? Nej, men de köper utan större eftertanke det billigaste köttet utan att fundera på vad det medför för risker.
Vår livsmedelsproduktion styr mot allt större enheter vilket som en naturlig följd får ett större transportarbete med negativa konsekvenser för vår miljö. Det leder också till utarmning av jorden, naturskövling och vidriga förhållanden för slaktdjur.
Eftersom regeringar och företag inte kommer att göra något åt detta på egen hand så står hoppet till oss konsumenter. Det är vi som måste ställa krav och genom vårt beteende visa vad vi vill ha. Ja, det kommer att innebära att vi måste omprioritera vad vi lägger pengarna på. Men alternativet är att vi riskerar våra liv och vår hälsa.
SvD skriver om ehec
fredag, maj 27, 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Bor i Halland, där det var ett utbrott av EHEC i Varberg för några år sedan,då i isbergssallad. Salladen kom från ett ekojordbruk. Smittan finns redan här. En flicka blev väldigt dålig och har fått ny njure.
Smittan finns i boskapens avföring främst./Ulrika
Eftersom ehec är en tarmbakterie hos kor och andra klövdjur så antar jag att även småskaliga lantbruk som odlar ekologisk kan sprida smittan vidare./Agneta
Skicka en kommentar