H B Hammar skriver i dagens SvD om att vi har fler kyrkor än vad vi använder här i Sverige.
Det här är mina reflektioner från 5 september i samma fråga:
I Sverige finns det ca 3400 kyrkobyggnader som tillhör SvK.
De flesta av dem har uppförts i tider då befolkningen var spridd på ett annat sätt över landet. Det innebär att otroligt många kyrkor ligger tämligen tätt i områden där det inte bor särskilt många människor.
Många av de kyrkorna står i princip oanvända. Möjligen så dras de igång någon gång i månaden för en pliktskyldig gudstjänst. Eller för något bröllop eller musikgudstjänst sommartid.
Resten av tiden så kostar de pengar. Pengar som skulle kunna användas på många andra håll inom kyrkans aktiva och expanderande verksamhet.
Men ändå hänger vi kvar vid de här kyrkorna. Så fort det kommer på tal att avveckla dem så blir det en lokal storm. Från de människor som ändå inte går i kyrkan, men som tycker att det ska vara som det alltid har varit. (Det ska vara dopp-i-grytan på julbordet även om ingen äter av det.)
Men kulturarvet då? Är det SvK:s sak som fristående trossamfund att ansvara för det? Vill staten bevara kyrkobyggnaderna som kulturella/musela minnesmärken så får väl staten överta kyrkobyggnaderna eller så får de fullt ut betala SvK för driften.
Utan att ha gjort någon närmare utredning så hävdar jag att hälften av alla kyrkobyggnader i Sverige borde kunna stängas. Av de 50 procenten så tror jag att det inte kommer at ställa till några som helst problem i hälften av fallen. För den andra hälften kan SvK behöva ordna med utökade kyrkskjutsar etc. Alltså - ca 850 kyrkor borde kunna stängas rakt av.
SvK måste sätta fokus på de huvudsakliga uppgifterna. Och bland dem finns inte att bevara kyrkobyggnader av sentimentalitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar