onsdag, februari 23, 2022

Mycket energi - lite magi

Berwaldhallen (Stockholm) 2022-02-23

Sveriges Radios Symfoniorkester
Dirigent: Ariane Matiakh

Staern: Pippi lyfter hästen (uruppförande)
Ravel: Shéhérazade (ouverture de féerie)
Rimskij-Korsakov: Shéhérazade (symfonisk svit)


Den här konserten var inplanerad till våren 2021, men blev framflyttad till i år pga pandemin. 

Benjamin Staerns verk är tillägnat Greta Thunberg som representant för alla unga starka tjejer i världen. Musiken är full av infall och impulser i en spännande instrumentering . I sin iver att upptäcka snubblar den nästan på sig själv. Och den energi som är verkets styrka är också dess svaghet - det blir för mycket. Ingen av de korta episoder som verket består av får en chans att göra ett avtryck, än mindre utveckla sig. För mig skulle det här verket kunna vara skattkistan ur vilket tonsättaren hämtar idéer för ett längre verk som skapar struktur och utveckling.

Ravel tog de sig Matiakh an korrekt - inte mer. Den gnista som behövs för den här musiken saknades helt enkelt. Det blev rustikt, och utan den nödvändiga magin. Och den här kvällen var det tydligt hur förstaviolinstämman är orkesterns svaga punkt.

Rimskij-Korsakov spelades tämligen rakt av - och det tål den musiken betydligt bättre än Ravel. Men det saknades nyanser och det kändes som "just another day at work". Först mot slutet blev det mer laddat. Dock fick vi briljanta insatser av valthorn, fagott, cello och den för kvällen inlånade konsertmästaren från Kungliga Filharmonikerna. 


Inga kommentarer: