onsdag, juli 15, 2009

Litauen - ett modernt land? Vad kommer Reinfeldt att säga?

Jag skakar på huvudet. Litauen - ett av våra grannländer, ett modernt land som är fullvärdig medlem av EU - har beslutat att införa en "morallag". De säger att den är till för att skydda barn genom att förbjuda spridning av positiv information om bl a homo- och bisexualitet, hypnos samt dåliga vanor vad gäller mat, hygien och motion.
Egentligen borde man kunna skratta åt sådana här tokerier. Men det ska man nog inte göra. Vi ser hur flera länder i Central-/Östeuropa allt mer öppet driver kampanjer mot t ex homosexuella. Från högsta nivå sanktionerar man förföljelse av homosexuella och man uppmanar aktivt till aktioner mot homosexuella. Man ser till och med genom fingrarna med statligt våld mot homosexuella.

Jag noterar att Litauens nyvalda president Dalia Grynauskaite på hennes första utlandsresa som president kommer att besöka Sverige 16 juli. Jag tycker att Fredrik Reinfeldt måste ta upp det här med president Grynauskaite. Meddelandet borde vara tydligt - ett land som inför lagar som innebär förtryck av de egna medborgarna hör inte hemma i EU.
Eller kommer statsminister Reinfeldt att vika för det politiska spelet och EU:s sammanhållning? Ska enskilda människor få förtryckas för EU:s skull?

Innebär Litauens nya lag ett förtryck? Klart att den gör. Att förvägra människor en plats i samhället och att begränsa deras uttrycksmöjligheter är utan någon som helst tvekan - FÖRTRYCK.

Inga kommentarer: