tisdag, juni 28, 2011

Vi har glömt vad mat är

SvD har i flera artiklar och kommentarer tagit upp livsmedelsindustrin, inte minst kopplat till utbrotten av ehec i Europa. I det inlägg i SvD av Henrik Ennart som jag länkar till nederst lyfter han fram det som är kärnan för mig.
Bra mat börjar vid källan. De fel vi gör där kan vi aldrig "fixa till" senare i kedjan, med mindre än att vi tar till kemisk eller annan behandling av maten. Det är ofta behandlingar som vi antingen inte vet vad de har för påverkan på oss långsiktigt eller så försämrar de matens kvalitet. Och faktiskt innebär det fördyringar.

Utmaningen är nu att fördela om fokus och resurser i livsmedelskedjan så att källan - bonden - har incitament för att bedriva en sund produktion.
Vi måste också ställa om infrastrukturen så att färre tillsatser behövs och så att riskmomenten minskar i samband med transport och lagring. Nyckeln heter småskalighet och närhet.
Detta är en fråga för regeringar, livsmedelsindustrin kommer aldrig att driva det här på egen hand.

Ja, detta innebär att vi troligen måste betala mer för maten. Men det är faktiskt våra liv, vår hälsa och vår överlevnad det handlar om.


SvD Henrik Ennart: Ta hand om djuren så slipper vi ehec

1 kommentar:

Linnea och ig-killarna sa...

Det är helt sant det du skriver! Det är verkligen sorgligt att se hur matindustrin har utvecklats. =/