onsdag, juli 27, 2011

Hänsyn till människor i chock

Den här artikeln har jag väntat på....   (Se länk nederst.)

Jag har läst och hört några ögonvittnesskildringar från tragedin på Utöya i Norge.
Tidigt reagerade jag på att detta är unga människor i chock. Någon borde skärma dem från media. Någon borde se till att deras berättelser hanteras klokt.
Tids nog kommer tiden för att berätta för världen. Nu måste fokus vara på de överlevandes och de närståendes bästa. De ska mötas av människor som är beredda att lyssna på deras berättelser och ge dem det direkta stödet - öga mot öga.

Jag har sett människor argumentera med att det är viktigt att ungdomarna får berätta och att vi av respekt för dem ska lyssna. Ja, den tiden kommer också. Men den är definitivt inte nu.

Det är inte bara pressen som ska ta hänsyn - det är också något för var och en av oss.

DN: Pressen bör ta mer hänsyn till offren

Medskyldiga till terrordåden i Norge

Läs Thomas Hylland Erikssons utmärkta artikel (se länk nederst) om hur hatiska och främlingsfientliga uttryck på internet finns med bakom terrordåden i Norge.
Han skriver bl a: "Internet gör livet lättare, inte minst för dem som önskar att fasa ut sig ur verkligheten och odla en sekteristisk identitet som hämtar näring i paranoida fantasier."

På nätet kan hatet uppmuntra hatet via anonyma inlägg som tar fram det lägsta hos människor eftersom de aldrig behöver ta ansvar för vad de skriver.
På nätet kan man få sina fördomar legitimerade och förstärkta.
På nätet kan hatet drivas till sin yttersta spets. Det ska inte mycket till för att tippa ord över i handling. Det behöver inte alltid vara omfattande terrordåd som i det här fallet.


SvD: Internet filtrerar fram hat

Mätas med olika måttstockar

Kloka tankar och iakttagelser hos de intervjuade - se länk nederst.

Varför kräver ingen att kristna kyrkor ska ta offentligt avstånd från terrordådet i Norge trots att det utfördes av en uttalat kristen person i namn av kristendomen? Hade det varit en muslimsk gärningsman hade kraven kommit att varenda muslimsk organisation skulle ta avstånd...

En till synes helt vanlig blond etnisk norrman är ansvarig för dåden. Då ägnas tid åt vad i barndomen som kan ha orsakat att det gick så fel i personens liv. Hade det varit en muslimsk gärningsman så hade den vinkeln inte ägnats många minuter...

Gärningsmannen kallas nu "gärningsman" eller "galning". Hade det varit en muslimsk gärningsman hade han kallats "terrorist"...


Så olika måttstockarna ändå är...


SvD: Ingen förväntar sig att kyrkan ska ta avstånd

SD-politiker uttalar stöd för den norske terroristen

Sverigedemokraten och kommunpolitikern Erik Hellsborn i Varberg anser att massakern i Norge är massinvandringens och ”islamiseringens” fel. I sin blogg skriver han att han inte känner någon skuld att dela den terrormisstänktes åsikter. (Se länk nederst.)

Jag är glad att SD offentligt tagit avstånd från de här åsikterna.
Jag noterar dock att SD inte vill ge tydligt besked om vilka åtgärder man tänker vidta. I vilket annat parti som helst så hade en person med de här åsikterna åkt ut med öronen före.

Man kan också undra vad SD är för parti som inte bara drar till sig personer med de här åsikterna, utan även ger dem förtroendeuppdrag. Det är helt uppenbart att den här sortens människor känner att SD på något sätt svarar upp mot deras åsikter.


SvD: SD-politiker delar Breiviks åsikter

fredag, juli 22, 2011

Inkompetens bland tjänstemän i Stockholm

Jag är beredd att hålla med Helene Hellmark Knutsson (s) - finanslandstingsråd i opposition i Stockholms läns landsting - i hennes kritik av hur politiker hanterar privata entreprenörer. (Se länk nederst.)
Dock kan man notera att detta inte är något partiskiljande, det var inte ett dugg bättre med s vid rodret.

Det hela handlar om en skrämmande inkompetens hos våra ansvariga politiker.
Jag vill också sätta fingret på att de tjänstemän som skött upphandlingar och avtal har agerat i strid med sin yrkesetik genom att genomföra sina arbetsuppgifter på ett sätt som är uppenbart inkompetent. En person i motsvarande roll hade i ett privat företag sannolikt blivit omplacerad eller uppsagd.
Som yrkesperson har man ett ansvar för att flagga när något missköts på det här sättet. Men alltför många tjänstemän inom kommun och landsting saknar uppenbarligen det civilkuraget och den yrkesstoltheten.



SvD Brännpunkt: Politiker får inte abdikera

torsdag, juli 21, 2011

Stockholms läns landstings upphandlingsverksamhet bär skulden

I dagens SvD tar man upp Securaitas misstänkta fusk med biljettkontrollsiffror för SL. (Se länk nederst.)

Det kan ligga nära till hands att lägga all skuld på Securitas som lurat SL.
Men det egentliga problemet är att SL gjort en upphandling och ett avtal som inbjuder till uppblåsta siffror. Avtalet ger Securitas extra pengar för varje kontroll som görs utöver den överenskomna nivån.
I tillägg till det så har SL inte genomfört någon kontroll av hur Securitas följer avtalet.
Detta visar på en skrämmande brist på affärsmässighet och grundläggande inköpskompetens hos SL - och i förlängningen hos Stockholms läns landsting.

Baserat på detta och på tidigare upphandlingar gjorde av landstingets olika organisationer så är det dags att kräva en total upprensning i landstingets upphandlingsverksamhet. En person med gedigen erfarenhet från privat inköpsverksamhet bör tillsättas med ett tydligt mandat och ett övergripande ansvar för hela upphandlingsverksamheten inom landstinget.
Jag räknar med att man kommer att behöva göra omfattande omorganisationer. I samband med det kommer en del personal att behöva sägas upp eller omplaceras. Ny kompetens behöver rekryteras.

Nu får det vara slut på lekstugan med våra skattepengar!


SvD: SL ser över avtalet - anklagelserna om fusk med biljettkontrollen ska utredas

måndag, juli 18, 2011

Ingen får kunna mer än någon annan

SvD har en ledare (se länk nederst) som handlar om akademikernas roll inom socialdemokratin.

Jag är benägen att hålla med. Och jag tror att jag vet vad det beror på. Det soocialdeokratiska partiet lider av en anti-akademisk motrörelse som nu har fått fullt genomslag.
Av någon anledning så blev det för ett antal år sedan inte "fint" att vara akademiker inom s. Det var som om partiet genomgick en romantisering av den kunskap som man tillägnat sig i livets skola - och enbart i den skolan. Inspel från forskare och den akademiska världen sågs inte med blida ögon. Personer som hade en akademisk bakgrund eller en vilja att lyssna på akademiker ställdes utanför. Partiet fokuserade istället enbart på sina företrädares förmåga att kommunicera. Men man glömde bort vad som skulle kommuniceras.
Socialdemokraterna har en lång tradition av grundlig analys och förmåga att se sammanhang i politiken. Men det har nu tappats bort. Istället erbjuder man ett lapptäcke med ständigt skiftande utspel som inte hänger ihop med någon större vision eller helhetsbild.

Jag vill faktiskt påstå att socialdemokratin har blivit ett offer för den egofixering som samhället lider av. Nu är alla mästare på allt och ingen får ifrågasättas för då är det en kränkning. Man har blandat ihop allas lika värde med allas lika förmåga. Medelmåttornas förlovade land...


SvD ledare: Socialdemokraterna behöver akademikerna

måndag, juli 11, 2011

Låt dem slippa

Patriotiska studentförbundet i Göteborg hissar på uppdrag av kommunen flaggor på kommunens flaggstänger i Göteborg och får för detta 28 000 kr per år.
Patriotiska studentförbundets kansler Torsten Persson tycker att det är upprörande att Regnbågsflaggan hissats på kommunala flaggstänger i samband med Göteborgs HBTQ-festival. Dessutom vill de ha 2 000 kr extra för merarbetet i samband med flagghissning under festivalen.

Detta är en storm i ett vattenglas som dessutom har en otroligt enkel lösning. Låt någon annan ta över flaggningen!

Patriotiska studentförbundets kansler har en underlig syn på människor:
"Tidigare i år tillät man samerna att flagga på Gustav Adolfs torg och sedan fick zigenarna flagga. Vad blir nästa steg, att handikappsrörelsen hissar sin? De har väl ingen flagga, men de kan ju kanske skapa en med en rullstol och två korslagda kryckor undertill, säger Torsten Persson till GP."

"Hur ska man förklara som förskollärare för små barn vad det är för flagga och vad den symboliserar och vad det är för människor. Barnen kan ju få mardrömmar om förskoleläraren berättar om vad homosexualitet handlar om, säger Torsten Persson till GP."

Patriotism? Knappast, snarare en pinsam överklassattityd.





SvD: Regnbågsflagga upprör patrioter

Vad ska SD skylla på nu?

SvD tar upp det intressanta att i Skops senaste mätning av väljarsympatier så har SD gått från 6.6% (maj) till 4.2% (juni), en minskning med mer än en tredjedel. Nu hänger SD på spärren.

Innan valet 2010 så sa SD att bara de kom in i valet så skulle de kunna få ut sitt budskap bättre och då skulle de snabbt växa i popularitet. Nu har de suttit i riksdagen i snart ett år och ju mer deras politik presenteras desto sämre går det för dem i väljarundersökningarna. Svenska folket tycker inte som SD.
Så vad ska de nu skylla på?

Jag tycker mig också se en ovilja från ledande SD-politiker att prata om invandring. Det ger nästan intrycket av att den kärnfrågan för partiet ska gömmas undan ett tag. Som om SD planerar att skaffa sig en politisk plats med andra - mindre kontroversiella - frågor. En ulv i fårakläder? För bakom SD:s riksdagsmän mullrar framlingsfientligheten och rasismen lika mycket som förut.

 SvD: En tredjedel av stödet för SD borta (Skop)

fredag, juli 08, 2011

Förnuftets röst

Sanna Rayman agerar förnuftets röst när hon skriver klokt och förnuftigt i SvD (länk nederst) idag om de undersköterskor i äldreomsorgen i Norrköping som grovt kränkt vårdtagare. Det har handlat om slag, förlomämpningar med mera.
De ansvariga i kommunen har tills idag (efter medias skriverier) valt att låta de inblandade undersköterskorna återgå i ordinarie tjänst.

Sanna Rayman uttrycker det bra: "Här förväntas offret alltså finna sig i att möta sin plågoande i sitt hem varje dag. Det är orimligt och omänskligt."
Kommunen upplever inte att det finns grund till avsked. Och de är rädda för att saken skulle kunna hamna i AD vilket skulle bli dyrt för kommunen.

Kan det bli tydligare - pengar och regler är viktigare än människor.


SvD: Sanna Rayman - Omänskligt att placera mobbaren i mobboffrets hem

tisdag, juli 05, 2011

När saltet svider

Maria Ludvigsson skriver en minst sagt underlig betraktelse i SvD om Svenska Kyrkan och politiken. (Se länk längst ner.)
Det hon skriver visar tydligt att:
- hon inte förstår den kristna kyrkans grundläggande uppgift
- hon inte har historisk kunskap
- hon inte är objektiv

Hon vill att SvK ska vara förkunnande, inte agiterande. Men vad är då "förkunnelse"? Är inte det att sprida det kristna budskapet (bl a som det återges i Bibeln) och agera i enlighet med det?
Jesus är själv i högsta grad politisk i det han säger och gör, och han uppmanar oss att vara "jordens salt". Att inte ta ställning skulle vara att vända det ryggen.

Hon vill att SvK ska styras av vad medlemmarna vill att kyrkan ska syssla med. Men SvK är en apostolisk kyrka, inte en intresseorganisation. Kyrkans uppdrag vilar inte på medlemmars beslut utan på den kristna trons grunder. Det vore mycket olyckligt med en ytterligare "politisering" av SvK där medlemmarnas olika partipolitiska hänsyn får väga tyngre än den kristna tron.

Hon glömmer också bort att SvK genom alla år varit i högsta grad politisk i sitt stöd till det etablerade samhället. Kyrkan har av tradition officiellt alltid gått de styrandes ärenden, och allra mest högerns ärenden. Kruxet är att det klarar inte Maria Ludvigsson av att se eftersom hon (omedvetet?) identifierar sig med de styrande. Men numera har SvK officiellt i viss grad klarat av att frigöra sig från staten och de styrande. Först då tycker Maria Ludvigsson att det blir jobbigt, när SvK vågar stå för saker som skaver mot hennes egna åsikter.


Jag tycker att Maria Ludvigsson visar upp okunnighet och brist på perspektiv. Hennes partsinlaga med försök att svärta ner biskop Eva Brunne borde tillmätas noll värde.
Maria Ludvigsson såge nog helst att kyrkan inte var kyrka, utan ett lydigt redskap för det bestående.


SvD:s ledarsida: Var det politiker hon ville bli?