måndag, juli 12, 2010

Kan någon förbjuda Odell (kd)?

Bara några dagar efter att KD:s partiledare Göran Hägglund talat sig varm för att staten måste bestämma mindre så demaskeras Sveriges förbudsparti nummer 1. Nu är det "kamphundar" som ska förbjudas, i stil med vad Danmark redan gjort.

Det finns några fundamentala problem här:
  1. Avsikten är att förbjuda ett antal raser. De som vill fortsätta med de här hundarna låter helt enkelt bara bli att registrera dem. Och det leder ju bara till ännu mindre kontrollmöjligheter. Och hur gör vi med blandraser?
  2. Vi vet alla att (med några ytterst få undantag) så är det inte hundens ras som är problemet, utan det är handhavandet. Och handhavandet är inte rasbundet.
  3. När vissa raser förbjuds så flyttar de olämpliga hundägarna över sitt intresse till andra raser. Och så får staten förbjuda även dem. Var ska det sluta?
  4. Ska alla som har sociala och trevliga exemplar av de här raserna straffas för att några rötägg inte kan ta hand om sina hundar på ett vettigt sätt? Jag såg att rottweiler fanns på den danska "B-listan", ska ett förbud kunna leda till att svensk brukshundssport amputeras?

Det finns en väg att gå och det är att ingripa mot de olämpliga hundägarna. ge polisen möjlighet att beslagta hundar och lagstifta (eller utnyttja befintlig lagstiftning) så att de olämpliga hundägarna kan dömas till kännbara straff. Varför inte med hjälp av "framkallande av fara för annan", "misshandel" eller kanske till och med "vapeninnehav"?

Det hela blir inte bättre att KD vill vältra över förbudet och handhavandet på hyresvärdarna....

Tills vidare överväger jag att sätta Odell (och KD) på min förbudslista.

Inga kommentarer: