lördag, juli 10, 2010

Vallentuna och framtiden

Vi flyttade till Vallentuna i februari 2006. Det var ett mycket medvetet val baserat på de värden vi lade vikt vid - enkelhet, lokal service, huspriser, närhet till natur, närhet till storstad och fungerande kommunikationer.
Det är ett val vi inte ångrar. Vallentuna är verkligen det mesta av det vi hoppats på.

Eftersom vi planerar att bo kvar här LÄNGE så har vi ett starkt intresse i kommunens utveckling. Vi har under åren gjort oss en del tankar, mycket tack vare att vi inte sitter fast i sentimentala kopplingar och ingrodda tankesätt.


Vallentuna är länets enda glesbygdskommun. Det ligger lite "vid sidan om" och kommer lite i efterkant i förhållande till storebror Täby och den stöddigare kusinen Upplands Väsby.
I Vallentuna finns en utbredd "eftersläparmentalitet". Man vågar inte satsa och tro på kommunens inneboende styrka. Istället definierar man sig i termer av beroende till omgivande kommuner och strukturer. Detta slår till tydligt så snart någon eller några kommer med mer omfattande planer eller nytänkande. Då hör man snart en kör av "det går aldrig".
Självklart kan det ibland vara klokt att skynda långsamt, och ett av Vallentuna honnörsord är just "trygghet. Men om vi i Vallentuna inte tar befälet över vår egen kommuns utveckling så kommer vi att bli överkörda av tiden och tryggheten kommer att bli ett minne blott.

några av Vallentunas problem idag är:
- dåligt differentierat näringsliv med för liten tillväxt
- dåligt differentierat boende (låg andel billigt boende, t ex hyresrätter)
- dålig väg-/trafikplanering
- rudimentärt kulturliv
- svag attraktionskraft för ungdomar (utbildning, boende, jobb)
- dåligt utnyttjande av turistpotential

Jag ser en del positiva tecken, t ex planerna för ett nytt centrum med integrering av nuvarande centrum och Tellus-området till en småstadsenhet. Det är också positivt med en den planskilda korsningen i centrum och de trafiklösningar som är kopplade till den. Jag ger också satsningen på det nya kulturhuset/biblioteket ett stort plus.

På det hela taget så är kommunens långsiktsplan positiv. Dock undrar jag om man har kraft/vilja att genomföra den fullt ut? Inte minst eftersom oppositionen gör allt man kan för att förhindra/fördröja allt på detaljnivå utan vilja/förståelse för de nödvändiga helhetslösningarna.

Ett annat orosmoln är de ekonomiska realiteterna. Vallentuna kommun saknar kompetens/vilja för att effektivisera och frigöra nödvändiga resurser inom gällande ramar. Kommunen är en förvaltningsorganisation ledd av människor med förvaltningsperspektiv. Det saknas tydligt ledarskap och klara besked kring resursutnyttjande etc.

Inga kommentarer: